YOYO Efekti

YOYO Efekti
Diyet yapan 3 kişiden 1’i diyete başlamadan önceki halinden daha yüksek kiloları görüyor.

Şimdi size yaşam tarzınızı değiştirmeye hazır değilseniz neden diyete başlamamanız gerektiğini bilimsel kanıtlarıyla anlatıcam!!!

Birçoğunuz yo-yo sendromunu duymuş, hatta yaşamış olabilirsiniz. Diyet yapıp kilo verdikten sonra, koruyamayıp verdiğimiz kiloları geri almak. Hatta fazlasıyla geri almak.
Sürdürülebilir ve size özel bir beslenme uygulamadıysanız, bir yıl içinde kaybettiğiniz ağırlığın %30-60'ını geri kazanabilirsiniz.
Kilo alıp verme ile vücutta deformasyonlar da meydana geliyor. VE Vücudunuz deneme tahtası değil. Aynı zamanda sağlık üzerinde de olumsuz etkileri var.

Yo-yo döngüsüne girmiş kadınlarda kalp kaynaklı ani ölüm riski 3.5 kat artmış.
Kalp damar hastalıklarının ise %66 arttığı görülmüş.

Yapılan bir çalışmada yoyo döngüsü yani kilo alıp verme ile sadece kilo alma durumu karşılaştırılmış. Yoyo döngüsünde ß hücrelerinde azalma ve insülin salınımında körelme görülmüş. Bunlar da tip2DM riskini artıran faktörler. Bu konuda insan çalışmalarına da ihtiyaç var elbette.

Normalde kilo verimi tansiyonu da düşürür/iyileştirir. Fakat sürekli kilo alıp veren kişilerde tansiyondaki bu iyileşmenin daha az olduğu görülmüş.

Psikolojiye de olumsuz etkileri var. Verdiğiniz kiloyu geri almak sizi başarısızlık hissiyatına sürükleyebilir veya tekrar verebileceğinize olan inancınız azalabilir.

Yo-yo döngüsü yaşıyorsanız bu elbette her şeyin sonu değil. Amerika’da yaklaşık 450 kadın ile bir çalışma yapılmış. VE yoyo döngüsü yaşamış olanların da bu döngüyü kırıp kilo verdikleri görülmüş.

Önemli olan nokta:
Ulaşılabilir hedefler koymak VE ilk hedefin sağlık olması
Geçici hedeflerin peşinden koşmamak.
Sürdürülebilir beslenme programları oluşturmak,
Uzun vadeli düşünmek AMA adım adım ilerlemek.

Hizmetlerimiz